החברים שלי ואני - על חשיבות מסגרת חברתית בגיל השלישי

לריסה ראם, מומחית לתחום הזקנה ומחלות כרוניות בכללית, מציינת את החשיבות בשמירה על מסגרת חברתית בקרב אוכלוסיה בגיל השלישי

​​​​​​

ומפרטת  מספר המלצות אפשריות לפיתוח ושמירה על מסגרת חברתית בגיל זה

החשובים מההיבט הנפשי , הפיזי והקוגנטיבי

אדם הינו יצור חברתי מטבעו. לחברה סביבנו, יש השפעה על התפתחות של האדם במישורים שונים: יצירתיות , למידה, תקשורת בין אישית ועוד.

עד גיל הפרישה אדם נמצא במסגרות חברתיות שונות החל מגן, דרך בית ספר, אוניברסיטה, מקומות עבודה וכד'. במקביל עסוק בבניית זוגיות, גידול ילדים, קריירה, וכד'. עם הגיעו לגיל הפרישה ויציאה מהמסגרות החברתיות הרגילות וללא הכנה מותאמת לפרישה , אדם עלול למצוא את עצמו במשבר משמעותי. העדר תחליפים הולמים לעבודה , אשר ימלאו את הזמן הפנוי העומד בפני הפורש ויספקו לו עיסוק הולם ובעל משמעות וסיפוק .

זמן פנוי עלול להיות לנטל של ממש, עשוי לגרום לשעמום, דיכאון, ותחושה של חוסר תחליט. לעומת זאת, במידה והפורש משכיל לעשות שימוש בזמן הפנוי באופן שמעניק לו משמעות ועניין יוכל להרגיש סיפוק ואושר עילאי.

המחקרים שנעשו בנושא ובדקו את הקשר בין אינטראקציות חברתיות לבין מצב הבריאות הנפשית של האדם, מצאו קשר ישיר בין המצאות האדם במסגרות חברתיות שונות לרמת האושר שלו. נמצא שאדם בעל מסגרת משפחתית טובה יהיה עם רמת אושר גבוהה יותר לעומת אדם בודד ללא רשת חברתית.

בארץ, ניתן לראות שרוב הפורשים עוסקים בתדירות גבוהה בצריכת תקשורת כפנאי- צפייה בטלוויזיה, קריאת עיתונים והאזנה לרדיו, וכן בהאזנה למוסיקה ובמפגשים משפחתיים. לעומת זאת, רוב הפורשים לא פוקדים או מגיעים בתדירות נמוכה לבתי קולנוע ולמוזיאונים וכן לא עוסקים או עוסקים בתדירות נמוכה בפעילות התנדבותית ובפעילויות העשרה (לימודים וחוגים) .

 

להלן מספר המלצות אשר יכולות לסייע בשמירה על קיום פעילות חברתית ואיכות חיים בקרב בני הגיל השלישי:

אם הכניסה לגמלאות נפתח בפני האדם המבוגר שפע של פנאי. בכדי לשמר את התפקוד הפיזי והקוגניטיבי  ואת איכות חייו של האדם מומלץ לנתב את הזמן באופן מושכל כך שיחולק לארבע חלקים מרכזיים .

1. פעילות פיזית: 

​הימנעות מפעילות גופנית למשך תקופה ארוכה, עשויה לגרום לניוון שרירים, לעלייה במשקל, לאי נוחות ואף לתחושות של דיכאון ועצב. הפעילות הגופנית, מלבד היותה חלק מדרך חיים של עצמאות, יכולה לטפל במחלות כרוניות כמו מחלות ריאה, לחץ דם גבוה ומחלות לב.

פעילות זו אף יכולה להוסיף איכות והנאה לחיי היום יום. התעמלות, יוגה, פילאטיס מכשירים ועוד רשימה ארוכה של פעילויות לגיל הזהב גופניות שיסיעו לשמור על חוסן גופני, חיזוק המערכת החיסונית ויהוו מסגרת נהדרת מבחינה חברתית.

מומלץ השתתפות בחוגי התעמלות שונים במסגרת מועדונים חברתיים בשכונות ובמתנסים השכונתיים, מועדוני ספורט ( פלדנקרייז, יוגה, טיצ'י, התעמלות בברכה וכו' ) , הליכה בקבוצה, יציאה לטיולים המשלבים גם פעילות גופנית.

אפשרות נוספת ואהובה היא ריקודי עם- הפעלה שהיא גם מהנה וגם בריאה, גם לגוף וגם לנפש.

בכל התחלה של פעילות גופנית חדשה מומלץ להיוועץ עם רופא המשפחה לגבי התאמת הפעילות למגבלות בריאותיות במידה ויש.


פעילות חברתית וקוגניטיבית:


מציאת קבוצות חברתיות לפי תחומי עניין משותפים באתרים חברתיים כמו: אתר קהילות, בלוגים, הכרויות, אירועים וכד' , משחקי חשיבה , בלוגים , הכרויות , אירועים וכד' .
השתתפות בפעילות חברתית קבוצתית במסגרת מועדונים קהילתיים: חוגי יצירה כגון פיסול, גינון, ציור תפירה, סדנאות להעצמה עצמית, שפות, קורס למחשבים, מוסיקה, אומנות, כתיבה יוצרת ועוד. משחקים כמו ברידג', שש-בש, דמקה, שח, שבץ נא וכדומה.
משחקי חברה- משחקי קלפים, בינגו, משחקי שולחן והרשימה עוד ארוכה. משחקי חברה נעשים בקבוצות וזאת הזדמנות נהדרת להכיר חברים חדשים .

 

אומנות ויצירתיות- אין גיל לאומנות והיא יכולה להוות עבור בני הגיל השלישי פורקן אדיר והזדמנות לביטוי עצמי. ישנם מגוון חוגי אומנות המתאימים כגון: ציור, סריגה, פיסול, תכשיטנות, קישוט עוגות, סידור פרחים, צילום ועוד.

 

במרכזים מסוימים, יוכלו המשתתפים להציג את יצירותיהם במסגרת ירידי אומנות, כך שירגישו מתוגמלים, פיזית ונפשית על מאמציהם .

 

השתתפות בהרצאות ולימודים במסגרת מועדונים קהילתיים ואוניברסיטאות. האוניברסיטאות בארץ מפעילות תכניות מיוחדות, קורסים המיועדים לגיל המבוגר או תכנית לימודים של שמיעה חופשית. למשל אוניברסיטה פתוחה  לימודי מחשבים ועוד.

​ 

התנדבות במסגרת ארגונים ציבוריים כמו בתי ספר, ביטוח לאומי, שרותי רווחה, בתי חולים, קופות חולים ועוד .

טיולים בארץ ובחו"ל - קימות אפשרויות מגוונות לטיולים מאורגנים בארץ ובחו"ל , במקומות כמו פארקים ציבוריים, ערי נמל, שווקים ומוזיאונים.

את הטיולים מארגנים בדרך כלל סוכנויות נסיעות ותיירות, המציעות טיולים מאורגנים המיועדים לבני הגיל השלשי ומותאמים לצרכים וליכולות, כגון, מסלולי הליכה קצרים, תחבורה זמינה, רופא צמוד, ארוחות מזינות לאורך כל שעות היממה, לינה באכסניה או בית מלון, מדריך טיולים בעל סבלנות ואורך רוח וכמובן- קבוצת חברים בני אותו הגיל.

הכרות עם שרותי רווחה במקום מגורים - בארץ מופעלות קהילות תומכות המספקות פעילות פנאי, שירותי אב בית ופעילות חברתית באזור המגורים. בנוסף, משרדי הרווחה העירוניים מספקים אפשרויות להשתתפות בקבוצות תמיכה, אפשרות להתנדבות וקבלת עזרה במידת הצורך.

 

רגיעה ומנוחה: קיימת חשיבות גם להקדשת זמן פנוי להתרגעות ומנוחה תוך כדי קריאת ספר טוב למשל לכן מומלץ להירשם לספרייה. להיפגש עם חברים לכוס קפה ושיחה מחוץ לבית או בבית של אחד מהחברים.

 

טיפוח קשרים משפחתיים: ידוע שהילדים ממתינים ליציאה שלנו לפנסיה בכדי שנקדיש "זמן איכות" לנכדים.

 

ניתן למנף את הפעילות עם הנכדים, בהתאם לגילם, לפעילות יצירתית. למשל: יציאה לפעילות במוזיאונים, הליכה בצוותה לסרט, יציאה לטיול רגלי, בישו​ל משותף של ארוחה משפחתית, החלטה על הקמת אוסף עם הילדים כמו אוסף בולים, בובות מפיות וכדומה.

לעוד מידע וכתבות בנושא הגיל השלישי >>​