ובין כל אלו יש ילדות וילדים צעירים שמתבוננים וחווים את המציאות הזו יחד איתנו, הם מתבוננים עלינו ומבינים שעכשיו זמן להיות דרוכים, להישמע להוראות ולפעול לפי הנחיות ששומרות על החיים שלנו. הם מבינים שיש מלחמה, שהשגרה משתנה לשגרת חירום שבה הם מתבוננים על הבעות הפנים וההתנהלות שלנו ולומדים מהם חשש ודאגה.
לא מעט הורים רוצים לעזור לילדיהם להרגיש ביטחון, ותוהים כיצד להגיב כדי לעזור להם להפחית רגשות שליליים ושינויי התנהגות שנובעים מפחד וחרדה. באימון הזה תוכלו לקבל מענה על כמה מההתמודדויות הנפוצות, עם דרכים מעשיות להכניס הבייתה, שיוכלו לסייע לילדים שלכם להרגיש טוב יותר ולחזק את החוסן הנפשי שלהם.
הבחינו בין פחד טבעי לחרדה שפוגעת בתפקוד היומיומי של הילד
ילדים, ממש כמונו פוגשים רגשות ומציאות שמעוררת בהם שאלות, דאגות, תהיות ופחד. לפני שאתם נלחצים חשוב שתדעו שתחושת פחד במצב מלחמה היא טבעית ואפילו כמעט מתבקשת. היא מופיעה במצבים שבהם ילדים מרגישים שינויים משמעותיים בשגרת חייהם וחיי הוריהם ואי וודאות שנובעת מהמציאות המשתנה. הפחד דוחף את הילדים לשאול שאלות, להימנע מדברים מסוימים או לעשות דברים אחרים על מנת להשיב את האיזון הפנימי שנותן להם תחושת ביטחון. כשלא מצליחים לתת מענה לפחד ולהרגיע אותו לאורך זמן עלולה להופיע חרדה שיכולה להפריע לתפקוד התקין בחיים. כהורים נרצה לנקוט בפעולות יעילות וחיוביות שבונות ביטחון ומסייעות לילדים להרגיש שהם מוגנים ושיש להם יכולת להתמודד בביטחון עם המציאות היומיומית.
נרמלו מחשבות, תנו לגיטימציה לרגשות והנהיגו שיח רגשי בבית
הילדה מפחדת מהאזעקה? הקטן שואל אם יכול להיות שיחטפו גם אותו (ואתם נחרדים רק מעצם המחשבה) והאמצעי לא מפסיק לשחק במשחקי מלחמה ולהראות לכם איך הוא "הורג" את הרעים? אפשר להתעלם ולהעביר נושא ואפשר ואפילו כדאי לא להיבהל, להתייחס ולתת מענה ענייני ומעצים לשאלות ולגיטימציה לכל רגש שעולה. הנהיגו בבית שיח פתוח על כל רגש או מחשבה שעולים, שמשו דוגמא לבית מדבר. שאלו אותם שאלות והיו פתוחים להקשיב ולתת מענה בהתאם לגילם. ילדים צריכים להרגיש ביטחון לבטא מולכם את מה שהם חשים והם זקוקים מכם לאוזן קשבת והכוונה שתעניק להם ביטחון ותאפשר להם להבין מחשבות, רגשות, חששות ופחדים שמסתתרים מתחת לפני השטח. איך עושים את זה? עודדו אותם לשתף (על ידי כך שאתם תשתפו אותם בהתאם לגילם), שאלו אותם שאלות פתוחות לגבי התחושות והמחשבות שלהם, הציעו לקחת חלק בפעילות של משחק או סיפור ותוך כדי תשאלו שאלות על הלך המחשבה והרגש, תוכלו ללמוד לא מעט על עולמם הפנימי דרך פעילות משותפת.
הנהיגו סדר יום ושגרה בטוחה – זה מפחית פחדים ודאגות
עבור ילדים (וגם עבורנו) יש חשיבות רבה ליצירת שיגרה בכלל ובמצבי חירום מתמשכים בפרט. כדי שילדים יוכלו להמשיך לגדול ולהתפתח באופן בריא הם צריכים להרגיש רגועים ונינוחים, תחושות אלו מאפשרות להם להיות פנויים לשחק, ללמוד, להתחבר עם בני גילם ולהגשים את ההשגים ההתפתחותיים העומדים בפניהם. סדר יום קבוע במסגרתו הם פועלים חשוב מאד לבריאות הנפשית שלהם ומאפשר את המשך ההתפתחות התקינה ולכן חשוב להקפיד עליו.
תנו להם להצליח
התרופה לפחד: עשייה, נתינה ותרומה לאחר (זה מתחיל בתוך הבית, במשפחה)
תחשבו רגע על החברה הישראלית בשבועות האחרונים – כמה עשייה, תרומה, נתינה ועזרה הדדית נובעת מכולנו ואיזו תנועה נפשית חיובית של שמחה וביטחון (גם בעיתות של חוסר ביטחון) העשייה הזו מייצרת עבור כולם, נכון? אז בדיוק כמו שזה מציל חיים אצל מבוגרים כך גם אצל ילדים, זה חשוב באותה המידה. רק מה? ילדים מלכתחילה תלויים בנו ומרגישים לא מעט פעמים קטנים וחסרי יכולת, בעיתות חירום התחושה הזו עלולה אף להתגבר ולהגביר פחדים דאגות וחרדה. התפקיד שלנו הוא לעזור להם להשתחרר מהתחושה הזאת. זכרו כלל חשוב: ילדים בעשייה ופעילות הם ילדים שמחים ובריאים בנפשם. זה נכון תמיד אבל נכון שבעתיים בתקופות חירום ומלחמה. ולכן, נרצה לייצר בבית אווירה משפחתית שבה תרומתם של הילדים נחוצה וחשובה – בכל גיל. ילדים זקוקים להרגיש שהם חלק מהבית, שהם חלק מהחיים עצמם. אל תשכחו לעודד על כוחות ויכולות שמתגלים תוך כדי העשייה וגם לומר להם "תודה!".
אל תפחדו מהמחיר
זכרו שלתודעה ולמילים שלכם יש כח קסם שיכול להפחית דאגה ופחד
הקול החיצוני שלנו ההורים הופך לקול הפנימי של הילדים ולכן יש למחשבות ולמילים שלנו חשיבות רבה באווירה המשפחתית מול הילדים. השתדלו לסגל לעצמכם מחשבות טובות ולבטא מילים מחזקות שמעצימות יכולת ובונות חוסן משפחתי ואישי אצל כל אחד מהילדים בהתאם לגילו וצרכיו. שימו לב לעצמכם, לאיך אתם מרגישים ומרגישות ולמה אתם זקוקים בעת הזו ופעלו להעניק לעצמכם עזרה, נחמה, עידוד ועזרה אם אתם זקוקים לה. בריאות הנפש שלכם חשובה כדי לסייע לילדים שלכם להרגיש ביטחון ועל כך מחקרים העידו.
שימו לב לדגלים אדומים
זה טבעי להרגיש דאגה או פחד בימים אלו. איך נדע אם זה עבר את הגבול התקין ויש צורך בעזרה מקצועית? תשומת לבכם: הם אוכלים? ישנים? משחקים? מקיימים שגרת יומיום יחסית תקינה ומאוזנת לצד פחדים או חששות טבעיים, שאלות ותהיות לגבי מצב – זה מצב נורמלי ותקין. אם קיים שינוי חריג, העדר תפקוד, הימנעויות, קושי בהתנהלות השגרתית היומיומית, חוסר תאבון, חוסר שקט וקושי מתמשך – ייתכן וילדכם חווה חרדה וקושי מיוחד וחשוב לקבל סיוע עבורו והדרכת הורים עבורכם על מנת להשיב את הביטחון והאיזון.
מה למדנו? לרוגע של ההורים ולתודעת החוסן שלהם יש השפעה מכרעת על הפחתת פחדים וחרדות אצל הילדים
- הבחינו בין פחד טבעי לחרדה שפוגעת בתפקוד היומיומי של הילד
- נרמלו מחשבות, תנו לגיטימציה לרגשות והנהיגו שיח רגשי בבית
- הנהיגו סדר יום ושגרה בטוחה – זה מפחית פחדים ודאגות
- התרופה לפחד: עשייה, נתינה ותרומה לאחר וזה מתחיל בתוך הבית, במשפחה
- זכרו שלתודעה ולמילים שלכם ההורים יש כח קסם על הילדים, כזה שיכול להפחית דאגה ופחד
- שימו לב לדגלים אדומים – אם חלים שינויים הפוגעים בתפקוד היומיומי ייתכן וילדכם חווה חרדה וקושי מיוחד וחשוב לקבל סיוע עבורו והדרכת הורים עבורכם על מנת להשיב את הביטחון והאיזון