כשאנחנו מביאים ילדים לעולם, אנחנו נמצאים בשנים הכי עמוסות בחיים- בונים שותפות זוגית והורית, מפתחים קריירה, חותרים להצלחה ולהישגים כלכליים וחברתיים, עסוקים בתפקוד, ניהול, חינוך ובניית העתיד שלנו. בשפה פשוטה: מג'נגלים!
כשהילרי קלינטון אמרה ש"דרוש כפר שלם כדי לגדל ילד"- היא התכוונה להדגיש כי מלאכת גידול הילדים היא מלאכה מורכבת, עד שאין ביכולתם של ההורים בלבד לשאת את האחריות הכבדה, והם זקוקים לשותפים או לכל הפחות לסביבה של תומכים שיעודדו ויהיו שם עבורם בדרך. השותפים הראשונים והטבעיים ואחד המשאבים הכי חשובים עבור ילדים (והורים) הם סבא וסבתא.
הסבים והסבתות של היום, מה לא נאמר עליהם? מעורבים או מתערבים? מחנכים או רק נהנים? אומרים שיש להם חיים ושלפעמים הם עסוקים מדי, שההורים הצעירים ממש זקוקים לעזרה שלהם והנכדים אוהבים אותם כל כך והם מצידם מרגישים לא פעם עדיין צעירים ורוצים להמשיך לעבוד ולטרוף את החיים.
הדעות חלוקות לכאן ולכאן אבל על דבר אחד אין חולק- משחר ההיסטוריה ועד היום יש חשיבות מהותית לתפקיד ולנוכחות של סבתא וסבא בחיי הנכדים.
בעבר, סבתא וסבא חיו יחד עם ההורים ועם הנכדים בשבט או בקהילה. אבל היום, תפקיד המשפחה המורחבת שינה פניו, וההורים נשארו עם המשפחה הגרעינית שיצרו מה שהופך את היחסים עם הנכדים למשהו שצריך לבחור בו ולטפח אותו בהחלטה. בבחירה נכונה.
האימון שלפניכם מבקש להציע כמה רעיונות טובים לטיפוח יחסים הורים, סבים סבתות, נכדות ונכדים.
סבא וסבתא טובים לנכדים והנכדים טובים להם.
מחקרים מרחבי העולם שחקרו מכיוונים שונים את נושא הסבאות/סבתאות, מצביעים על העובדה הפשוטה: סבתא וסבא טובים לנכדים והנכדים טובים להם. סבים וסבתות שנמצאים בחיי הנכדים, מעורבים (לא מתערבים), נוכחים ובעלי קשר חיובי וקרוב יכולים לתרום ממי שהם, מניסיונם וממורשת חייהם להתפתחות הילדים, לביטחון שלהם בעולם ולידיעה שיש לצד ההורים עוד אנשים משמעותיים שאוהבים אותם כמו הוריהם ורואים אותם בעין טובה. קשר כזה תורם מאד לפיתוח תחושת השייכות והערך של הילדים בעולם שמעבר לעולם שמקנים לו הוריו. ניתן לומר שאם ההורים הם מודל אז סבא וסבתא הם מודל העל ממנו ניתן ללמוד באופן נקי וטוב ללא הרובד ה"חינוכי" שקיים באופן טבעי בקשר של הילדים עם הוריהם.
נכדים הם נכסים!
אמא שלי מכנה את הנכדים שלה "נכסים". זה מדהים כמה שינוי קטן בהגדרה הופך את כל הקשר עם הנכסים (הנכדים כן?) למשהו אחר, בעל ערך. כשמסתכלים על כל נכד כנכס מחפשים מיד את האוצרות שיש בו, העין הטובה של סבתא שונה מהעין הטובה של ההורה. סבתא או סבא נמצאים בשלב בחיים בו הם יותר נינוחים ופחות במירוץ החיים ולכן הם פתוחים להתבונן על הילד בעיניים אחרות, שרואות את הטוב ואת המיוחד, עין שגם התנהגות פחות טובה תזכה להבנה ואמפתיה, שתעזור לילד להרגיש בטוח ופתוח וגם להקשיב לעצה! כשסבתא וסבא לא צריכים לחנך, הם יכולים פשוט לאהוב ולתת מעצמם, בזמן שהילדים תמיד שמחים לקבל עוד מנה של אהבה הלב שלהם נפתח לשמוע כל מילה או עצה טובה.
נהנים מה"נכסים"
קבעו זמנים בהם אתם מזמינים את סבתא וסבא לבלות זמן עם הנכדים- משום שהסבים והסבתות של ימינו עסוקים, ויוצא שהם מוזמנים אלינו רק או בעיקר כשצריך מהם עזרה. חשוב ליזום מפגשים אחרים נייטרלים בהם אפשר ליהנות מזמן איכות של סבא וסבתא עם הנכדים. לא, זה לא זמן של בייביסיטר, זה לא זמן שהם באים לעזור לכם. זה זמן שבו הם מוזמנים לבקר אצלכם כדי להיות עם הנכדים ואיתכם. סבים וסבתות רוצים גם הם להרגיש שייכים ובעלי ערך ולא רק "ספקי עזרה". הם נהנים לעזור, אבל ישמחו מידי פעם להגיע רק בשביל דייט עם הילדים והנכדים שלהם.
עודדו את סבא וסבתא לחלוק סיפורים משפחתיים עם הילדים שלכם
ילדים בכל הגילאים מוקסמים מההיסטוריה המשפחתית ומוקירים אנקדוטות על סיפורי עבר. שיתוף בסגנון "כשהייתי בגיל שלך ..." או "כשאבא שלך או אמא שלך היו בגיל שלך" מעוררים לרוב סקרנות אצל הנכדים ויוצרים עניין שעוזר לטפח קשר קרוב רגשית שמסייע לילדים לבנות בתוכם את השושלת המשפחתית אליה הם שייכים.
למדו את הילדים להתייחס אל סבתא וסבא באמצעות היחס שאתם עצמכם מעניקים להם
כשאתה הורה – הילדים הם הקהל הכי טוב שלך. הם מתבוננים בנו ולומדים הכל. גם את היחס להורים שלנו הם לומדים מאיתנו. שכשאני מתקשרת לאמא שלי או לחמותי לדרוש בשלומן, אני מקפידה שלפחות בחלק מהשיחות הילדים יהיו לצידי וישמעו את השיחה. אין דרך אחרת ללמד איך להתנהג ולבנות קשר ויחסים עם סבא וסבתא ובכלל אלא על ידי דוגמא אישית, אט אט ועם גדילת הילדים תוכלו לעודד גם אותם להרים טלפון, ליזום ביקורים ולדרוש בשלומם של הסבתות והסבים שלהם וכך הם ילמדו איך מיישמים כיבוד הורים וטיפוח יחסים וקשר במשפחה שלכם, הלכה למעשה.
עודדו את הילדים ליחסים קרובים עם סבא וסבתא
הילד חזר עם ציון טוב במבחן? הציעו להתקשר לספר לסבתא/סבא שיוכלו להיות גאים ולהעניק לילד שלכם מילים טובות. יש לילדה דילמה לגבי עניין בבית הספר או בגן? לצד כל השיחות שלכם עם הילדה, הציעו גם לדבר עם סבא ולשמוע מה הוא (אולי) יכול לתרום מניסיונו ומחשבתו. ילדים מקבלים משיתוף הסבים והסבתות בחייהם הרגשה שיש להם גב משפחתי רחב מעבר להורים וביסוס הידיעה שסבא וסבתא שלהם תמיד שם בשבילם. בניית קשר עם סבא וסבתא שמבוסס על שיח, שיתוף, התייעצות, בקשת עזרה ועידוד מעניק ביטחון גם לסבים וגם לנכדים.
השתמשו בטכנולוגיה לטובת קשר עם סבא וסבתא
ווטסאפ הופך את החיים לקלים יותר במובן של שמירה על קשר בין בני המשפחה. הילדים יכולים לשלוח תמונות, הודעות קוליות (סבים וסבתות מתים על זה), הודעות אהבה חביבות ומסרים חמים לסבא וסבתא דיי בקלות. הילדים עצמם דיי נלהבים כשסבתא שולחת הודעות ואימוג'יז וגם אם היא טועה, כשמדובר בסבתא או סבא, זה לא מביך, זה נחמד. שימוש בטכנולוגיה לא מחליף את הקשר הבינאישי אבל בהחלט יכול להועיל ולעזור לו להיבנות. הילדים ממילא עושים שימוש בטכנולוגיה, נכון? אז שווה ללמד אותם לעשות בה שימוש טוב. אם סבא וסבתא פחות שולטים בשימוש, זו יכולה להיות יופי של הזדמנות לנכד או לנכדה ללמד את סבא וסבתא ולהתחבר דרך למידה ושימוש משותף גם בטכנולוגיה.
אז מה למדנו?
- מערכת יחסים טובה ובריאה עם סבתא וסבא מעניקה לכל הצדדים תחושה של קרבה, בטחון ושייכות.
- סבתא וסבא טובים לנכדים והנכדים טובים להם - סבים וסבתות שנמצאים בחיי הנכדים, נוכחים ובעלי קשר חיובי וקרוב משפיעים לטובה על הביטחון של הילדים בעולם.
- סבא וסבתא הם מודל העל ממנו ניתן ללמוד באופן נקי וטוב ללא הרובד ה"חינוכי" שקיים באופן טבעי בקשר של הילדים עם הוריהם.
- נכדים הם נכסים - כשמסתכלים על כל נכד כנכס מחפשים מיד את האוצרות שיש בו, רואים אותו בעין טובה שמעניקה תחושת הבנה ואמפתיה ועוזרת לנכדים להרגיש בטוחים ופתוחים לקבל אהבה ולהקשיב לעצה!
- נהנים מה"נכסים" - סבים וסבתות רוצים גם הם להרגיש שייכים ובעלי ערך ולא רק "ספקי עזרה". הם נהנים לעזור, אבל ישמחו מידי פעם להגיע רק בשביל דייט עם הילדים והנכדים שלהם.
- עודדו את סבא וסבתא לחלוק סיפורים משפחתיים עם הילדים שלכם – זה מחזק את הקשר, יוצר קירבה ויוצר שייכות לשושלת המשפחתית.
- למדו את הילדים להתייחס אל סבתא וסבא באמצעות היחס שאתם עצמכם מעניקים להם – שמשו דוגמא אישית ליחס של כבוד אכפתיות והתייחסות באופן שבו אתם נוהגים בהורים שלכם, הילדים כבר ילמדו.
- עודדו את הילדים ליחסים קרובים עם סבא וסבתא - ילדים מקבלים משיתוף הסבים והסבתות בחייהם הרגשה שיש להם גב משפחתי רחב מעבר להורים וביסוס הידיעה שסבא וסבתא שלהם תמיד שם בשבילם.
- עשו שימוש חיובי בטכנולוגיה לטובת טיפוח היחסים בין הנכדים לסבא וסבתא עודדו את הילדים לשלוח הודעות אהבה, אימוג'יז והבעת עניין באמצעות ווטסאפ ושיחות טלפון, זה מעלה חיוך, מחמם את הלב ויוצר קירבה גם כשרחוקים.
- תוקירו תודה! העניקו לסבתא ולסבא תחושה שהם חשובים, שהקשר איתם חשוב והביעו שמחה והוקרה על מה שהם מעניקים לכם. אל תשכחו לומר תודה.
- לא כדאי לסבא וסבתא להתערב להורים בגידול הנכדים – כדאי לאפשר מרחב מכבד וסומך לילדיהם המגדלים את הנכדים ולא להתערב אם לא נתבקשו לכך וגם אז הכל כדאי שיעשה בשיתוף, התייעצות והמון כבוד להורים המחנכים את הילדים.
- פינוק של סבא וסבתא מדי פעם לא הורס את החינוך - פינוק הוא חלק מהכיף כשמבלים עם סבא וסבתא. הילדים שלכם חכמים והם יודעים הייטב מה אפשרי כשסבא וסבתא נמצאים ומה הקו החינוכי השגרתי של הבית שלכם.
לסיכום, סבא וסבתא חשובים לנכדים ולהוריהם והם חשובים להם, ביחסים שמבוססים על תקשורת, כבוד הדדי ואכפתיות אפשר ליצור יופי של קשר שיכול לעשות טוב לנכדים, להוריהם ול"מודל העל" שלהם, סבא וסבתא. זה קשר אחד יחיד ומיוחד שההשקעה בו אכן, שווה זהב!
לעוד מידע וכתבות בנושא הגיל השלישי >>