הצבת גבולות: להגיד "לא" ולהישאר בחיים

ילדים זקוקים לחוקים ולגבולות במידה שתאפשר להם מרחב בטוח לצמיחה, להתפתחות ולהשתתפות במשחק החיים / עדי הרפז

תפקיד הורי חשוב ביותר הוא להיות ברורים לגבי החוקים והגבולות בבית, מתוך מקום אוהב שמבקש ללמד אותם שיש להם יכולת להתמודד עם החיים גם במקומות הקשים בהם החיים הם לא "תוכנית כבקשתך". מהם חוקים וגבולות ואיך מציבים אותם?

מהו חוק ומהו גבול?

חוק הוא כלל של "עשה" או "אל תעשה" שתקף לכלל בני הבית. חוקים לא נקבעים "סתם כך" בשליפה "מהמותן". ביסוד של כל חוק יש ערך שחשוב לכם כהורים וכמשפחה. הערך תקף לכולם וכמוהו החוק, למשל: "בבית שלנו לא פוגעים באחרים ולכן אין אלימות", "בבית שלנו חשובה שינה טובה ולכן כל אחד ישן במיטה שלו" וכדומה. בפני החוק כל בני המשפחה שווים והוא תקף לגבי כולם (כי הערכים משותפים לכולם).

מהו גבול? גבול הוא האופן בו מיישמים את החוק בפועל והמטרה של גבולות היא להסדיר את ההתנהלות היומיומית בבית ובמשפחה. לעומת החוקים, גבולות לא שווים לילדים ולהורים (שעת השינה, זמני מפגשים עם חברים ועוד) ויש צורך להתאים את הגבולות לגילו וליכולתו המשתנה של הילד. לדוגמה: אם החוק אומר שכל אחד הולך לישון במיטה שלו כי שינה טובה חשובה לבריאות של כולם (ערך ששווה לכל בני המשפחה) אז היישום (הגבול) יהיה למשל: בן ה-4 יילך לישון בשעה 20:00, בן העשר בשעה 21:00 וההורים אחרונים אחרי כולם.

המטרה המרכזית של חוקים וגבולות היא ללמד את הילדים לחיות בחברה שבה כל אחד הוא יחיד ומיוחד המתאמן בביטוי הייחודיות הזו בצורה הטובה ביותר במסגרת המרחב של מה שאפשר או אי אפשר לעשות בחיים החברתיים במשפחה ומחוצה לה.
iStock-2159339720.jpg

איך מציבים את אותם גבולות?

אתם ההורים שבו יחד וגבשו את החוקים והגבולות החשובים לכם. כדי לוודא למה חוק כזה או אחר חשוב לכם, הבהירו לעצמכם מהו הערך שעומד בבסיס כל חוק שלכם (זה יעזור גם לכם וגם לתקשורת טובה יותר של החוקים והגבולות לילדים שלכם). לאחר שקיבלתם החלטה, כנסו שיחה משפחתית ושתפו את הילדים בהחלטות שלכם. אל תנהלו תקשורת "משימתית" ודיבור של "מפקדים בצבא" מעל הראש של הילדים, אלא צרו אווירה שבה אתם הופכים את הילדים ל"שותפים לרעיונות", הסבירו את הערכים וצרו אווירה חיובית. זהו צעד ראשון בדרך לשם.
כדי להצליח צריך הילד לגדול במרחב בטוח שבו יוכל לבטא את ה"אני" שלו תוך התחשבות בחוקים ובגבולות המשפחתיים והחברתיים ותוך הכרה בכך שיש גם "אחרים" בעולם. זוהי משימת חיים חשובה שכדי לצלוח אותה אתם חייבים להציב חוקים וגבולות​

כשאין חוקים וגבולות

ללא מי שמוביל את הדרך, המרחק לבלגן ואפילו כאוס קצר. ללא מסגרת המקלה על החיים ומאפשרת צמיחה תקינה, הילדים המתעוררים בכל בוקר לבדיקה מחודשת של החיים: היכן הגבול? מהו מצב הרוח של אבא או אימא? מי יחליט? זה מבלבל ומעייף והדבר יבוא לידי ביטוי בהתנהגות שלהם. ילד צעיר לא אמור להנהיג את הדרך, לשם כך יש הורים.​

חוקים עוזרים ללמוד איך לחיות בחברה

ילדים שמתקשים עם גבולות בבית עלולים לחוות קשיים בהסתגלות למסגרות שמחוץ לבית כמו בית הספר, חוגים, צבא וגם מקומות עבודה בעתיד הבוגר. המפגש בין ההתנהלות לה הילד רגיל במסגרת המשפחתית (בית ללא גבולות) לעולם האמיתי (שבו יש חוקים, גבולות ונורמות) כל כך גדול עד שהילד עלול להתקשות מאוד להסתגל אליו.​

דברו חיובי!

ילדים לא יכולים ללמוד רק מאמירות של "לא", "די" ו-"מה לא לעשות", אלא זקוקים שנאמר להם גם "מה כן": "אתה לא יכול לאכול עוד שוקולד, אבל אם אתה רעב אני יכול לחתוך לך תפוח או להכין חביתה" או "אתה לא יכול לדחוף אותי כשאתה כועס, אתה יכול לומר אני כועס וגם לבכות או לצעוק, אבל לא לדחוף".

אז מה למדנו?

  • שבו וחשבו: גבשו יחד את החוקים והגבולות החשובים לכם. כדי לוודא למה חוק כזה או אחר חשוב, הבהירו לעצמכם מהו הערך שעומד בבסיס כל חוק.
  • ​דברו חיובי: מיד אחרי שאתם אומרים "מה לא" הסבירו להם גם "מה כן".
  • קשה באימונים קל בקרב: ילדים שמתקשים עם גבולות בבית יחוו קשיים להתסגל למסגרות שמחוץ לבית כמו בית ספר, צבא או עבודה.
  • הציבו גבול להתנהגות, לא להרגשה: "מותר לכעוס אבל לא להרביץ".
  • שמרו עליהם: גבול הוא לא רק הגבלה, גבול הא גם שמירה: תופסת היא אחלה משחק, רק לא בכביש.
  • שווים בפני החוק: על כל בני הבית, גם ההורים, לציית לחוקים: "בבית שלנו אין אלימות".
  • לא מידתי: הגבול לא שווה לילדים ולהורים – הילד לא יכול להישאר ער עד מאוחר, אך אימא ואבא כן.
  • ​היו עניניים: הציבו גבול בצורה אסרטיבית אבל מנומסת כשלצד האיסור אמרו גם מה כן אפשר.
לסיכום: ילדים זקוקים לפְּנִיוּת כדי להשיג את ההישגים ההתפתחותיים שלהם מבחינה קוגנטיבית, רגשית, פיזית, לימודית וחברתית. בהיעדר חוקים וגבולות, ומכיוון שהם זקוקים להם, הם ייקחו באופן טבעי את ההגה לידיים (כי מישהו צריך לעשות את זה) וינסו להנהיג סדר כלשהו משלהם. מה הבעיה? זה לא תפקידם של ילדים, אלא של הורים. בדיקת הגבולות והחוקים גוזלת המון אנרגיה ומרץ, של הילד וגם של הוריו ומשפחתו, ומותירה את כולם כועסים, מבולבלים, עייפים ומתוסכלים ופחות פנויים למשימות החיים. ילדים החיים בסביבה עם חוקים וגבולות ברורים (לא נוקשים) יצליחו לפתח מיקוד שליטה פנימי, ילמדו לפעול היטב בחברה ולא יחפשו את "השוטר החיצוני" שיגיד להם מה לעשות ומה לא, מה מותר ומה אסור – הם ידעו לפעול "לשים גבול לעצמם".​


נגישות