קבלו עובדה: טעות היא דבר מובנה בכולנו, אין אדם שלא טועה. טעות היא חלק מהחיים. כל עוד אתה חי ועושה, מנסה, מגיב ויוזם ככל הנראה גם תטעה פה ושם. אחת הטעויות הכי גדולות שקיימות היא לנסות לחיות חיים נטולי טעויות ועם בחירות מושלמות.
אפשר לנסות להימנע מטעויות, אבל אז מפסידים פעמיים: אנחנו לא נצליח, ובדרך לשם גם נחייה חיים מלאי סטרס, חרדה, תחושת אשמה ובעיקר הרגשה קבועה של כישלון. אנשים שמחפשים חיים נטולי שגיאות לא ירגישו את ההצלחה עד הסוף גם כשכבר מצליח להם. חוק חיים הוא שאין הצלחה בלי כישלון שקדם לה (משפט שבכלל שווה לזכור לחיים, זה יכול לעודד אותנו בעוד כמה מרחבים בחיינו).
גם בהורות, נושא הבחירות השגויות בעבור הורים הוא נושא רגיש מאוד שגורם לכפתור "רגשות האשם", להידלק כמעט אוטומטית. כשהורים מבינים שעשו טעות מול הילד שלהם, הם חווים מיד תחושות כואבות של אכזבה, כישלון ועצב על "מה שעשינו או לא עשינו" לילד או לילדה וזה גורם לנו לפעמים לבצע עוד טעות כדי "לפצות" על הטעות שכבר נעשתה (ואוי אברוך, זו גם טעות).
אחרי שהסברנו את כל זה, נותר רק להבין מתי אפשר לטעות, אילו טעויות נחשבות לגיטמיות ובעיקר איך אפשר ללמוד ולתקן שגיאות שכבר עשינו.
איך נראות הטעויות האלה שכולם מדברים עליהן? הנה כמה בולטות שמאפיינות את ההורים הישראלים וגם כמה מקבילים בעולם:
טעות נפוצה #1 – לעשות בשבילם במקום לאמן אותם לעשות בעצמם
הילד הקטן שלא נדרש מעולם לשאת את התסכול והמאמץ של שטיפת כלים/עזרה בבית/סידור מיטה או עזרה לאחיו/אחותו/הוריו, לא ידע לשאת תסכול שהחיים עצמם יביאו מולו, והם יביאו. זה חוק חיים.
טעות נפוצה #2 – להתערב במריבות בין הילדים
המטרה שלנו כהורים לא צריכה להיות רק שקט ושלווה בין הילדים, אלא שהם ילמדו לבנות יחסים, אלה מתעצבים גם מרגעים יפים וזורמים וגם מתוך ההתמודדות עם מחלוקות וריבים. כשמתערבים בריב או בוויכוח זה מפריע להם לבנות יחסים וכאילו שידרנו להם מסר שאומר: "אין לכם את היכולת להסתדר לבד, אתם צריכים ספק חיצוני שיעשה את זה עבורכם".
טעות נפוצה #3 – להגן עליהם מפני החיים
הגנה כן, הגנת יתר לא. אנחנו רוצים לגדל ילדים שיש להם את האומץ לנסות, לעשות, לטעות ולתקן, ליפול ולקום. לשם כך הם חייבים לנסות בעצמם וכן, גם לחוות כאב, צער ותסכול שמתלווים לעשייה ולחיים. אין חיים סטריליים (סורי) וכדאי שלא ננסה ליצור עבור הילדים אווירת חיים שכזו, כיוון שבמוקדם או מאוחר הם יגלו שהם נדרשים להתמודד בעצמם עם החיים והיחידים שיוכלו להגן עליהם יהיו הם עצמם.
טעות נפוצה #4 – לחשוב שילדים הכי רוצים חופש ולא זקוקים לגבולות
ילדים נהנים מחופש, גם אנחנו, אבל העולם והחיים החברתיים בו דורשים מהאדם מיומנויות של פעולה במסגרת של חוק וסדר והמרחב הראשון להתאמן בעשייה כזו הוא בבית. מי שלא ידע לכבד חוקים ולחוות את המחירים של חציית גבולות בבית, לא יידע לעשות זאת מחוץ לבית והחוקים של העולם יהיו עבורו רק המלצה.
טעות מספר #5 לשכוח ליהנות מההורות שלנו
יותר מדי משימות, הוראות, פקודות, התניות ("אם - אז...") ואולטימטומים ("אני סופרת עד 3 - 1...2...3. ומה קורה אחרי 3? כלום...) ופחות מדי כיף יחד. הורים הם קודם כל בני אדם, מגיע לנו ליהנות, ליצור בית שבו אפשר לצחוק, גם משגיאות. ללמוד מהן, להכניס הומור למצבים שונים גם (ואולי בעיקר) למצבים שקשה לנו בהם וללמוד ליהנות מהמשפחה שלנו.
טעות נפוצה #6 – לא לתכנן
הורים עוזרים לאדם הצעיר (הילד שלהם) לבנות את עצמו, את אישיותו ואת דרכו בעולם, לא רק בהווה כילד אלא גם בעתיד. לא תיקחו רגע לתכנן? חשוב להקדיש זמן, אפילו מעט, ולחשוב איזו משפחה אתם רוצים להקים, לאור אילו ערכים חשוב לכם לגדל את הילדים ואיך אתם מתכוונים לעשות זאת. מרגישים שאין לכם כלים? חפשו מידע כמו באתר הזה והתייעצו.
אז מה למדנו?
אל תדחפו את האף: שומעים ריב או ויכוח? אם אין אלימות, קחו נשימה לפני שאתם מתערבים.
עשו כיף: למה הבאתם ילדים לעולם אם לא ליהנות מהם ואיתם? פחות עונשים ויותר הומור וצחוק בבית.
שימו גבולות: חופש זה כיף, אבל ילד בעולם ללא גבולות יהיה אבוד בעולם המבוגרים.
תכננו מראש: שבו וחשבו אלו הורים אתם רוצים להיות, אלו ערכים הכי חשובים לכם ומה הילדים צריכים מכם כדי להגיע לשם
אל תגוננו יותר מדי: כשאתם פותרים לילדים את הדילמות, הם לא לומדים כיצד להיחלץ מהן במצבים עתידיים.
תנו להם להשתתף במטלות בית: הם צריכים להתנסות בהשתתפות חיובית ותורמת במשחק החיים וגם בתסכול של עמידה בהן.
חוק וסדר: רק מי שגדל עם חוק וסדר יכול להתאמן בעשייה ולהרגיש ביטחון בחיים, אפילו במחיר של טעות פה ושם.
טעות לעולם חוזרת: כולנו טועים, למדו להתייחס לטעויות שלכם במידה, למדו את הילדים שגם אתם טועים וכל עוד לומדים מטעויות – הכל בסדר.
לסיכום: "טעות, טועים, טעינו" אמרו הגשש החיוור ובצדק. טעיות הן חלק מהחיים, כשתלמדו לסלוח לעצמכם על טעויות שלא נעשו בזדון כך תוכלו להעביר שיעור חשוב גם לילדים שלכם, שמכל טעות אפשר גם ללמוד, לצמוח ולגדול, וזה נכון ביותר דווקא עבורנו המבוגרים.