על ילדים בריאים בחורף

ילדים חולים בחורף זו גזירה משמיים, אבל דווקא יש כמה דברים שניתן לעשות כדי למנוע את מחלות החורף או לפחות להיפטר מהן מהר יותר.

בקיצור

01

ד"ר גיורא גוטסמן חולק איתנו סקופ: "אין לנו הוכחה חד משמעית שקור גורם למחלות..."

02

אז למה בחורף נדבקים יותר? ישנם וירוסים שמתפתחים בטמפ' נמוכות. בחורף מרבית הפעילות נעשית במקומות סגורים ולכן יש יותר הידבקויות

03

אז מה עושים? ד"ר גוטסמן ממליץ כל כמה כללי ברזל, ביניהם: ילדים חולים נשארים בבית!

מהן מחלות החורף הנפוצות בקרב ילדים (בעיות בדרכי הנשימה ושלשולים), איך ניתן למנוע אותן (לרחוץ ידיים, לאוורר ולהתחסן), והאם נצליח לנפץ לכם כמה מיתוסים ותיקים? (כן, אפשר לצאת עם שיער רטוב). ד"ר גיורא גוטסמן, מומחה למחלות זיהומיות בילדים, על מה שחשוב לכם כהורים לדעת ולעשות

מכירים את הילדים האלה שמתחילת החורף ועד סופו מנוזלים? אז זהו, שאפשר גם אחרת. ד"ר גיורא גוטסמן, מומחה במחלות זיהומיות בילדים בבית החולים מאיר בכפר סבא, ממפה את מחלות החורף הנפוצות בילדים ונותן מספר עצות זהב שימושיות למניעה וצמצום ההדבקה מילד אחד לשני.

"מחלות החורף בקרב ילדים מתחלקות לשתי קבוצות שכיחות", מפרט ד"ר גוטסמן, "הרוב הגדול של המחלות קשור לווירוסים של דרכי הנשימה, כמו שפעת וברונכוליטיס. המחלות האחרות קשורות לרוב לווירוסים של מערכת העיכול ושלשולים". (ראה מסגרת)

זה נכון שילדים חולים יותר כשיוצאים לאוויר הקר בחורף?

"ילדים בסיביר לא חולים יותר מאשר ילדים בתל אביב. אין לנו הוכחה חד משמעית שקור גורם למחלות. יחד עם זאת, ישנם וירוסים מסוימים שמתפתחים בטמפרטורות נמוכות. הסיבה לכך שילדים חולים בחורף יותר ממבוגרים היא שהם נחשפים לראשונה לוירוסים שמבוגרים חלו בעבר ופיתחו נוגדנים. בנוסף, המערכת החיסונית שלהם  פחות בשלה להתמודדות עם הווירוסים השונים של העונה. אותו וירוס שיתקוף מבוגר עם מערכת חיסונית בשלה ויתבטא בשלשול קל או נזלת, עלול להוביל למחלה מורכבת יותר, עד כדי אשפוז, אם יתקוף ילד".

מדוע בחורף נדבקים יותר?

"מטבע הדברים, בחורף מרבית הפעילות נעשית במקומות סגורים. הצפיפות והחשיפה הגבוהה למחלות במעונות ובגני הילדים גורמת להידבקות ולהתפרצויות של מגפות כמו אש בשדה קוצים. ההדבקה המרכזית נעשית על ידי מגע, דרך ההפרשות שנמצאות על הידיים, וטיפות קטנטנות המתפזרות בזמן נשימה או שיעול. ילדים חולים נוגעים בחפצים שעוברים מיד ליד ומדביקים אחד את השני. גם בתוך המשפחה אנו עדים להדבקות בין בני המשפחה. למשל, הורה שמטפל בכמה ילדים ואחד מהם חולה למעשה מעביר את הווירוסים ביניהם".

מילת הקסם: מניעה

הדרך הטובה ביותר לשמור על ילדכם בריא, לדברי ד"ר גוטסמן, היא פשוט למנוע את ההדבקה הראשונית. "אני מאמין כי חינוך להיגיינה אישית וסביבתית ומודעות גבוהה לנושא יכולים למנוע את ההעברה של וירוסים והתפרצות המחלות בקרב הילדים. צריך לקחת בחשבון, כי בחיי היומיום לא תמיד מה שאנו ממליצים יכול להתקיים, עם זאת, הידיעה והחלחול התמידי לשגרה עשויים למנוע לפחות חלק מהמחלות העונתיות".

ואיך בדיוק עושים את זה?

ד"ר גוטסמן ממליץ על מספר כללי ברזל:

ילדים חולים נשארים בבית – ילד חולה, רצוי כי יישאר בבית ביומיים הראשונים של התפרצות המחלה ולא יגיע לגן או לבית הספר.

אוורור מקומות סגורים – יש לאוורר מקומות סגורים. ולכל מי שחושב שהקניון הוא מלכודת מחלות, אומר ד"ר גוטסמן: "דווקא בקניון קיים סיכוי קטן להידבק כי הוא מאוורר וגדול".

לנשום אוויר צח – לא רק את החדרים יש לאוורר, גם את החולים עצמם יש להוציא לאוויר הצח.

היגיינה אישית וסביבתית – שטיפת ידיים מונעת את העברת הווירוסים. ילדים, הורים, גננות, מורים והצוות המטפל בילדים צריכים להקפיד לשטוף ידיים לאחר מגע בילד עם מחלות קלות יותר של שיעול , נזלת עם וללא חם. כמו כן, יש לנקות משטחים נגועים וחפצים שעוברים בין ילדים או בני משפחה, אם על ידי שטיפה במים וסבון או באמצעות תכשירי חיטוי, המכילים כלורקסידין או אלכוהול.

חיסונים – מומלץ מאוד לחסן את הילדים בחיסונים עונתיים, כמו שפעת, וחיסונים קבועים, כמו שעלת, הניתנים במסגרת הקופה. התועלת של מרבית החיסונים גבוהה עשרות מונים מהסיכונים שבחיסונים.

אחרון חביב לאמהות פולניות במיוחד...

אם גם אתם מההורים המטילים וטו על פעילויות "קרירות" בעונת החורף, במחשבה כי אלו מאיצות את התפתחות הנזלת בגוזלים הרכים שלכם, יש לנו חדשות טובות: אין באיסורים אלו כל ממש.

ד"ר גוטסמן: "כאמור, אין הוכחה שקור גורם למחלות, ומכאן שאין כל מניעה בימי החורף ללכת יחפים, לאכול גלידה, לצאת עם שיער רטוב החוצה ולשחות בים. בדיוק כמו שישנם מיתוסים שמרק עוף ודבש לילדים מעל גיל חצי שנה ובצל ושום יעילים בטיפול במחלות החורף. אם זה טוב לסבתא, זה טוב גם לנכד".

תכירו את מחלות החורף הנפוצות ביותר בקרב ילדים:

שפעת:

רקע: שפעת - בטעות משתמשים במונח זה (influenza) היא כשם כולל לזיהום בדרכי הנשימה שפעת אמיתית נגרמת על ידי וירוס (Influenza)

והיא מחלה קשה יותר.

סימפטומים: השפעת דומה במאפיינים שלה למחלות ויראליות אחרות, והמבדיל אותה הוא דרגת הקושי של הסימפטומים - חום גבוה, שיכול להגיע עד ל-40 מעלות למשך שבוע עד עשרה ימים, מלווה בכאבי ראש, כאבי שרירים, שיעול ונזלת קשים.

סיבוכים אפשריים: דלקת ריאות, בעיקר בקרב תינוקות, מבוגרים וחולים במחלות כרוניות. ייתכנו אשפוזים ואף קיימת תמותה בקבוצות הסיכון.

אבחון: המחלה מאובחנת על ידי רופא משפחה, וברוב המקרים לא נדרשת בדיקת מעבדה.

מניעה: חיסון מומלץ מאוד לכל קבוצות הסיכון, כולל לכל הילדים מגיל 6 חודשים עד 18 שנים. במיוחד חשוב מתחת לגיל שנתיים ומבוגרים.

 

ברונכוליטיס:

רקע: ברונכוליטיס (RSV) הינה המחלה הקשה ביותר אצל ילדים קטנים אשר גורמת לדלקת בדרכי הנשימה הקטנות.

סימפטומים: כיווץ והיצרות של דרכי הנשימה וקוצר נשימה (נשימות מהירות ושטחיות) מלווה בהפרשות מרובות.

סיבוכים אפשריים: וירוס נפוץ בקרב תינוקות מתחת לגיל שנה, להם התפרצות המחלה מסוכנת וקשה יותר עד כדי אשפוז עם קשיי נשימה.

אבחון: בדיקות כיח במעבדה.

מניעה: קיים חיסון בעלות גבוהה שניתן פעם בחודש לאוכלוסיות סיכון. חלק מהילדים יעברו את המחלה בצורה קלה יותר, שתאפשר להם חיסון עתידי טבעי.

 

"שפעת קלה" "התקררות או הצטננות":

רקע: מדובר במספר וירוסים נפוצים, שמוגדרים כ"שפעת קלה" בשל הנוחות המקצועית, אך מדובר במחלה קלה הרבה יותר מהשפעת. שניים מהווירוסים השכיחים יותר הם רינו וירוס ואדנו וירוס.

סימפטומים: רינו וירוס מאופיין בנזלת ושיעול עם או בלי חום. האדנו וירוס מחלה קשה יותר מתאפיינת בצינון, חום גבוה, דלקת עיניים, שיעול, ולפעמים גם שלשולים.

סיבוכים אפשריים: שני סוגי הווירוסים מופיעים בקרב תינוקות קטנים. במרבית המקרים אין צורך בהגעה למרפאה לצורך קבלת טיפול רפואי.

אבחון: מדובר במחלות שכיחות וחוזרות על עצמן, וייתכן כי ילדים ומבוגרים יחלו במחלות אלו מספר פעמים בעונה.

מניעה: שמרה על היגיינה אישית וסביבתית.

שילשולים- וירוס רוטה:

רקע: וירוס רוטה הוא הווירוס הנפוץ ביותר הגורם לשלשולים אצל ילדים. לפני הכנסת החיסון כנגדו לשגרת החיסונים כמעט כל ילד עד גיל שנה וחצי חלה בו לפחות פעם אחת. יש לציין כי ישנם וירוסים נוספים הגורמים לשלשולים

סימפטומים: חום, כאבי בטן, שלשולים והקאות, שיכולים להוביל להתייבשות. זמן ההחלמה נע בין 3-5 ימים.

סיבוכים אפשריים: במקרים של התייבשות יש לקבל נוזלים ומלחים דרך הווריד. לרוב הדבר נעשה במסגרת אשפוז.

אבחון: בדיקת צואה לוירוסים ולחיידקים אך ברב המקרים לא נחוץ.

מניעה: ניתן לקבל טיפול מונע בבית להתייבשות אפשרית על ידי מתן תמיסות מיוחדות המכילות מלחים וסוכר. בימים אלו שוקדים על פיתוח חיסון מתאים. כדי למנוע הדבקה, יש להקפיד על שטיפת ידיים. עם הכנסת החיסון לרוטה וירוס לשיגרה, התחלואה בילדים המחוסנים ירדה בצורה חדה.