הורים סמכותניים

מי הוא הורה טוב? אם תשאלו את ד"ר גל דובנוב-רז, תבינו שבכל הקשור לאורח חיים בריא, הורים סמכותניים הם הורים טובים שמכינים את הילדים לחיים עם הרגלים נכונים, בהווה ובעתיד. ומה אתכם?

בקיצור

01

מה זה "הורות סמכותנית"? ד"ר בודנוב-רז: "זו הורות המשלבת משמעת והצבת גבולות ברורה לצד הקשבה לצרכי ורצונות הילד"

02

מחקר מצא כי ילדים להורים סמכותניים הם ילדים בריאים יותר, בעלי יתרון באיכות המזון, הרגלי פעילות גופנית ושכיחות ההשמנה

03

גם פעילות גופנית היא הכרח אצל ילדים, ובמקרה זה האימרה "נאה דורש נאה מקיים" היא חשובה במיוחד עבור ההורים


אם בנושאי חינוך מדברים על מונח מפתח המכונה 'הסמכות ההורית', כשמדובר על אורח חיים בריא, כדאי שתרשמו לעצמכם את המונח הבא: 'הורות סמכותנית'. אז מה זה בכלל הורות סמכותנית, תשאלו?

ד"ר דובנוב-רז, רופא ספורט, מומחה ברפואת ילדים/המרכז לרפואת ספורט מדיקס הדר יוסף ומנהל מרפאת ספורט, תזונה ואורח חיים בריא / בית החולים אדמונד ולילי ספרא לילדים בתל השומר שמח להסביר: חשוב שכל הורה יהיה מודע לכך, שסגנון ההורות שהוא בוחר משפיע על איכות החיים של ילדיו הן בהווה והן בעתיד. ניתן לזהות ארבעה סגנונות הורות, שהנכון בהם, בהקשר של אורח חיים בריא, הוא ההורות ה"סמכותנית". זו הורות המשלבת משמעת והצבת גבולות ברורה - לצד הקשבה לצרכי ורצונות הילד".

מכירים את הילדים שנשכבים קבל עם ועדה על רצפת הסופר, או רחבת הקניון וצורחים עד שמקבלים מה שהם רוצים?
"זה לא יקרה להורים סמכותנים ", מסביר ד"ר דובנוב-רז. הורה סמכותני יאמר לילד שלו: אתה חייב לאכול ירקות בארוחת ערב, אבל אתה תחליט באיזה ירקות אתה בוחר. או: אתה יכול לאכול חטיף אחד ביום, אתה תחליט איזה. או: אתה חייב חוג אחד של פעילות גופנית. אתה תבחר את החוג. הורה כזה יוצר את האיזון הנכון בין שני קצוות: סגנון הורות מפנק, בו אין חוקים, וההורים נגררים רק אחרי מה שהילד רוצה, לבין הורות סמכותית, בה יש רק חוקים וגבולות, ואין הקשבה ופתיחות לרצונות הילד.
"מספר רב של מחקרים בדק את הקשר בין סגנונות הורות לעודף משקל בקרב ילדים, ונמצא שילדים להורים סמכותנים הינם במצב הבריאותי הטוב ביותר, ואורח חייהם הינו הבריא ביותר", מסביר ד"ר דובנוב-רז. "נמצא יתרון בולט לילדים אלה באיכות המזון, הרגלי פעילות גופנית ושכיחות ההשמנה"

אז מה עושים?

שם המשחק, מאמין ד"ר דובנוב-רז, הוא מניעה.
"מחקרים מפתיעים מראים לנו כי ישנו קשר בין משקל הגוף, סיבוכים רפואיים, וסיכוני השמנה עתידים אפילו בקרב ילדים ונוער אשר אינם מוגדרים כבעלי עודף משקל! מה שמלמד אותנו שכולם, רזים כשמנים, נמצאים בסיכון מסוים. אנו מאמינים כיום, כי הדרך הנכונה לצמצם את שכיחות ההשמנה בעתיד היא להטמיע אורח חיים בריא כבר מגיל רך ככל האפשר. אורח חיים בריא, אני מתכוון בעיקר לשילוב של תזונה נבונה ופעילות גופנית סדירה".

גם פעילות גופנית היא הכרח בקרב ילדים?

דובנוב-רז: "בוודאי. פעילות גופנית בגיל הצעיר קשורה עם הרכב גוף בריא יותר, פחות גורמי סיכון למחלות עתידיות, מסת עצם גבוהה יותר, ובריאות נפשית טובה יותר. בנוסף חשוב להבין שמול חשיבותה של הפעילות הגופנית, נייחות וחוסר בפעילות מסכנים את הגוף. אין ספור מחקרים מעידים על כך, במגוון רחב של גילאים ואוכלוסיות. הלוואי שכל תחום ברפואה היה מוכח באופן כה מובהק כמו הנושא הזה. המרשם לפעילות גופנית לילדים ונוער הינו צבירת 60 דקות ומעלה של פעילות גופנית מהסוג האירובי, בשילוב פעילויות לחיזוק עצם ושריר – 3 פעמים בשבוע. יש דרכים רבות לצבור כמות זו, וחשוב להתאים לכל ילד את הפעילות המועדפת עליו והמתאימה לו. אך חובה לקבל את עזרת ההורים לכך."

קל להגיד, קשה לבצע. איך עושים את זה?

דובנוב-רז: "בשני ההיבטים עליהם אנו מדברים, התזונה והפעילות, דוגמא אישית של ההורים לצד הצבת גבולות ברורים לילדים הם המפתח להצלחה ".

בבחינת "נאה דורש נאה מקיים" ?

"בהחלט. ילד שרואה את אמא שלו שוכבת במיטה עם שוקולד או גלידה, במוקדם או במאוחר יעשה את אותו הדבר. באותה המידה, ילד שרואה בבית מודעות לפעילות גופנית, סביר להניח שיחקה התנהגות זו של הוריו. ברגע שההרגל נטמע, והילד עושה זאת מתוך הנעה (והנאה..) פנימית – קיים סיכוי רב שיתמיד כך בעתיד".

מה עוד יכול לעזור ליישם את קיומו של אורח חיים בריא בבית?

" יש הרבה טיפים שיכולים לסייע בכל. למשל:
- לא לקנות - אני לא אומר שלא צריכים להיות בבית חטיפים ומתוקים, אבל במידה, ובהגבלת כמות מותרת. כחטיף אחה"צ, יש להציע לילד קודם פרי או מעדן, ורק אחר-כך ממתק/חטיף אם עדין "צריך". וגם אז - לא חייבים לאכול את כל השקית, אפשר לשפוך חלק בלבד לקערה .
- למנוע רעב - חשוב לסגל סדר של ארוחות מסודרות ומזינות, יחד עם ארוחות ביניים קטנות. הרעיון הוא לא להגיע לשעות אחה"צ רעבים –ולנקוט ב"מניעה" על ידי אכילת פרי בשעה 16-17
 - ארוחת ערב "ישראלית" - לא לאכול בערב עוד "ארוחת צהריים" רק כי אבא חזר מאוחר מהעבודה ולא אכל צהרים... אין צורך שהילד "יתדלק" את עצמו בערמת פסטה או אורז בשעה שמונה בערב, לישון לפני השינה. עדיף ארוחת ערב קלה יותר, עם ירקות, גבינות, ולחמים מקמח מלא.
- חשוב להציב לילד גבולות לגבי סוגי המזונות שמותרים לו, כמויות וזמני אכילה, אך תוך הקשבה ומתן אפשרות בחירה.
- חשוב לעודד את הילדים ללא פחות מ-60 דקות של פעילות אירוביתבשילוב פעילויות לחיזוק עצם ושריר כ-3 פעמים בשבוע.
- צמצום שעות מחשב ומסכים מכל הסוגים לעד שעתיים.
- אווירה בריאה בבית- על כל בני הבית לאכול בריא יותר ולהיות פעילים, שכן גם אלו שאינם שמנים ירוויחו מתזונה בריאה וספורט, גופנית ונפשית. בנוסף, הילד השמן לא ירגיש חריג מול יתר בני המשפחה.
- במקרים שקשה לבד, מומלץ לפנות לסיוע מקצועי יש כלים רבים שניתן להתאים לכל ילד ומשפחה, לפי העדפות אישיות והצרכים הפרטניים".

משפט לסיכום?

"התפקיד המרכזי שלנו כהורים, הוא להכין את הילדים שלנו לחיים עצמאיים ואיכותיים ככל הניתן. יש לנו אחריות ומחויבות לעשות את זה בצורה הטובה ביותר, שאינה בהכרח הקלה ביותר: ידוע וברור, שיותר קשה להיות הורה טוב... האתגר הגדול הוא לחנך את הילד למינונים נכונים בכל - גם בנושאי תזונה ופעילות גופנית".
נראה כי בחירה בסגנון הורות סמכותני, שמצד אחד הינו חם ותומך רגשית, ומהצד השני מציב גבולות ומייצר תקשורת ברורה דו-סטרית, מוכיח את עצמו כיעיל ביותר בכל הנוגע לאורח חיים בריא בקרב ילדים ונוער.

הורות לבריאות

 ד"ר דובנוב-רז מנדב מספר טיפים בעקרונות תזונה נבונה ובריאה לילדים, על פי המלצות ארגוני בריאות רבים:
1. אכילת 5 מנות ירקות ופירות מדי יום.
2. העדפת פחמימות מורכבות ודגנים מלאים.
3. צמצום צריכת שתייה ממותקת עד להימנעות מוחלטת ושתיית מים בלבד.
4. תזונה עתירת סידן.
5. צמצום צריכת חטיפים ודברי מאפה, תוך הגדרת מועדי ארוחות קבועים במשך היממה.
6. אכילת ארוחת בוקר מדי יום.
7. צמצום אכילה מחוץ לבית של מזון מהיר עתיר אנרגיה.
8. דגש על אכילת ארוחות משפחתיות בריאות.