צוהר לבריאה- על בדיקות אולטרסאונד בהיריון

בעידן המודרני בו אנו חיים קיימות טכנולוגיות מתקדמות ביותר לביצוע בדיקות הריון. אחת החשובות שבהן הינה בדיקת האולטרה סאונד – בדיקה מדויקת, בלתי פולשנית וזמינה. כל מה שרצית לדעת על בדיקות האולטרסאונד.

מאת פרופ' רוני מימון - מנהל יחידת אולטרה סאונד נשים, המרכז הרפואי אסף הרופא

 

בהריון מוצעות מספר בדיקות אולטרה סאונד


אולטרה סאונד הוא קול בתדירות גבוהה מזו שאדם יכול לשמוע. להבדיל, בעלי-חיים כגון דולפינים ועטלפים, יכולים לשמוע תדירויות גבוהות יותר מהאדם, ולפיכך הם יכולים לשמוע אולטרה סאונד (בתדירויות מסוימות).
בעידן המודרני בו אנו חיים קיימות טכנולוגיות מתקדמות ביותר לביצוע בדיקות הריון.
אחת החשובות שבהן הינה בדיקת האולטרה סאונד – בדיקה מדויקת, בלתי פולשנית וזמינה .
בדיקת האולטרה סאונד מתבססת על שידור גלי קול בתדרים גבוהים שאינם נשמעים לאוזן בני האדם. גלים אלו ומתורגמים  בחזרתם לתמונה מוחשית על גבי מסך.   
הבדיקה הראשונה בשבועות 7-8:
בבדיקה הראשונה קובעים את מיקום שק ההיריון, האם הוא מצוי ברחם (או שאינו נצפה ברחם), מספר השקים ברחם, הדגמה של דופק לב העובר, קביעת גודלו המדויק של העובר (לצורך קביעה מדויקת של גיל ההיריון) ושלילת אפשרויות של הריון לא תקין.
קיים מתאם טוב מאד בין גיל ההיריון לבין גודל השק העוברי, ובמיוחד בין גיל ההיריון ואורך העובר. מדד זה קובע את גיל ההיריון בדיוק של 3-5 ימים, ולפיכך הינו  המדד העדיף בקביעת גיל ההיריון.

בשלב מאוחר יותר מתבצעת בדיקת שקיפות עורפית בשבועות 11-14 שנועדה לדרג את הסיכון לתסמונת דאון וזאת על פי מדידת עובי עורף העובר ושקלולו עם גיל האישה.

בשבועות 14-16 מתבצעת סריקת מערכות מוקדמת שהינה בדיקה אנטומית ראשונית של מרבית אברי העובר.  יתרונותיה באבחון המוקדם של מומים מבניים אצל העובר, וכן סימנים נוספים המחשידים לקיום תסמונת דאון או ליקויים כרומוזומליים אחרים.

בשבועות 21-24 ניתן לחזור על  אותה בדיקה במסגרת סקירת מערכות מאוחרת.

 בשבועות 30-32 מתבצעת בדיקת אולטרה סאונד נוספת המוודאת את מנח ומצג העובר, פעילותו, קצב צמיחתו, כמות מי השפיר ומיקום השליה. כמובן, שבכל שלב בהריון ניתן לערוך בדיקת אולטרה סאונד נוספות וזאת בהתאם  לדרישה הרפואית והומלצת רופא הנשים.

זורם בעורקים, היישר לרחם ...

לבדיקת הדופלר של זרימת הדם בעורקי הרחם בהיריון, נודעת חשיבות רבה גם בשל היותה מבחן המלמד בשיטה בלתי פולשנית ובלתי מזיקה, על תהליכים בכלי הדם המתרחשים בתוככי הרחם בזמן היריון. זרימת הדם לשליה הינה ערה במיוחד  וזאת עקב הרחבה פיזיולוגית של כלי הדם הללו . זרימה זו מתחילה בקצב של 50 מ"ל לדקה מיד לאחר השרשת ההיריון, ומגיעה עד 500-750 מ"ל לדקה סביב מועד הלידה. במצבים כמו רעלת הריון והפרעות באספקת הדם השלייתי, אשר מובילים להתפתחות פיגור גדילה תוך-רחמי, ניתן לזהות ירידה בעוצמת זרימת הדם, וכן הופעת "גבשושית" בתרשים המלמדת על תנגודת גבוהה לזרימת הדם בעורקי הרחם. תהליכים אלו ניתנים לזיהוי בדופלר החל מהשבוע ה11-14  - להריון, הרבה לפני שהופיעה הבעיה הרפואית.

זרימת הדם בשליה ובעורקי העובר

האזור החשוב ביותר להעברת תוצרי מזון וחמצן אל העובר ותוצרי פירוק ו"פסולת" ממנו – למחזור הדם האימהי, הנו אזור המגע ביין דופן הרחם והשליה מה שניקרא  הרווח הבין סיסי .
על הצד האימהי של השליה ניתן ללמוד באמצעות הדופלר של עורקי הרחם כפי שתואר, בעוד שעל הצד העוברי (הרווח הבין סיסי) ניתן ללמוד באמצעות הדופלר של עורקי הטבור, אשר גם להם יש תבחין זרימה אופייני במצבים רגילים ובמצבי מצוקה עוברית.
בנוסף, במצבי מצוקה שונים , משתנה אספקת הדם העוברית.
המוח, יותרת הכליה והלב מקבלים אספקת דם מוגברת על חשבון האיברים האחרים, שאליהם מגיע פחות דם. שינויים אלו ניתנים להדגמה באמצעות  בדיקות האולטרה סאונד והדופלר

במצבים של פיגור בצמיחת העובר  ניתן לזהות באולטרה סאונד  האטה עד כדי עצירה בגדילת היקף הבטן העוברית (כחלק מירידה באספקת הדם לכבד העוברי), ובמקביל – נמשכת גדילת המוח העוברי (Brain sparing effect) עד לשלב של גרימת נזק קשה. בשלב זה גם צמיחתו של המוח נעצרת.
כדי לאתר שינויים אלו מבעוד מועד ניתן לבצע  בדיקות של זרימת דם בעובר באמצעות הדופלר לעורקי הטבור, אב העורקים, עורקי הכליות ועורקי הצוואר והמוח. מבין כל כלי הדם הללו, כלי הדם במוח הם אלו אשר על אודותיהם הצטבר לאחרונה  מידע רפואי חדש על  התנהגותם במצבים פתולוגיים, כגון פיגור בגדילה תוך רחמי ואנמיה עוברית.

בכמה מימדים?

תרגום גלי קול לתמונה- בתלת מימד:
הבדיקה בדו-ממד או בתלת-ממד מתבצעת באותו מכשיר, אך היתרון בסגנון הדמיה מסוג זה הינו קבלת מידע המתבסס על חתכים נוספים מעבר למה שמתקבל בדו-ממד, מה שהופך את תמונות האולטרה סאונד למוחשיות ואמיתיות יותר עבור ההורים והרופאים כאחד. בעיני הרופאים קיימת חשיבות להדמיית ממצאים באיברים שונים כגון: הפנים, הגפיים, אברי הרבייה החיצוניים. מחקרים הוכיחו כי סוג כזה של תמונה ריאלית בצבע מקדם עבור הורים רבים את המתאם הרגשי לעובר (Bonding tool).
זאת ועוד, תיעוד הבדיקה עצמה על גבי דיסק מאפשר שימוש חוזר לצרכים רפואיים, וכן לצפייה חוזרת ומרגשת עם המשפחה ולזיכרון קסום מתקופת ההיריון.