אוזמפיק וריבלסוס

אוזמפיק וריבלסוס הן תרופות הניתנות לחולי סוכרת מסוג 2 המכילות את אותו חומר פעיל (סמגלוטייד). בעוד שאוזמפיק ניתנת כזריקה, ריבלסוס היא תרופה פומית הניתנת ע"י כדורים.

​מהו מנגנון הפעולה של אוזמפיק וריבלסוס וכיצד הוא קשור לירידה במשקל?

אוזמפיק וריבלסוס הן תרופות הניתנות לחולי סוכרת מסוג 2 המכילות את אותו חומר פעיל (סמגלוטייד). בעוד שאוזמפיק ניתנת כזריקה, ריבלסוס היא תרופה פומית הניתנת בכדורים. שתי התרופות שייכות למשפחת ה-GLP1 RA שכוללת תרופות נוספות שמסייעות לאיזון רמות גלוקוז בדם.  
במערכת העיכול מופרש הורמון בשם GLP שלו השפעות באתרים רבים בגוף. בין היתר הוא עוזר להפרשה יעילה של אינסולין מהלבלב וכך מביא להפחתת רמות גלוקוז, בנוסף ההורמון גורם להאטה בהתרוקנות הקיבה ומגביר תחושת שובע דרך פעולה על מרכזי הרעב והשובע במח. כך שע"י שימוש בתרופות ממשפחת ה-GLP1 RA, המחקות את פעילות ה-GLP, בנוסף לאיזון הסוכרת מקבלים השפעה מיטיבה גם על מאפיינים מטבולים אחרים – כגון הפחתה במשקל.
קיימת תרופה נוספת המכילה את אותו חומר פעיל שנמצא באוזמפיק ובריבלסוס (סמגלוטייד) אך במינון גבוה יותר. תרופה זו נקראת וויגובי, ובארה"ב היא מאושרת לצורך ירידה במשקל גם בחולים ללא סוכרת. בארץ תרופה זו טרם נרשמה. לעיתים, לפי שיקול דעת הרופא המטפל, אפשר לרשום אוזמפיק גם לצורך הפחתת משקל. במקרים אלו הרכישה תהיה במחיר מלא בבית מרקחת פרטי (לא בבתי המרקחת של הקופה) ולאחר מילוי טופס 29 ג' ע"י הרופא המטפל בהתאם להנחיות משה"ב. 

קריטריונים למתן התרופות

הטיפול מומלץ כטיפול משלים לחולי סוכרת שאינם מאוזנים תחת הטיפול הראשוני הקיים או כטיפול יחיד כאשר ישנה אי סבילות לתרופות אחרות. בהתאם, הטיפול באוזמפיק וריבלסוס יאושר במסגרת כללית מושלם בהנחה של 50% לחולים עם סוכרת מסוג 2 שאינה מאוזנת לאחר שכבר ניסו טיפול פומי (טיפול הניתן בכדורים ולא בזריקה) קודם. 

מהי ההשפעה הצפויה על המשתמש?

ההשפעה המצופה היא הפחתת רמות גלוקוז ושיפור באיזון הסוכרת, הגברת תחושת השובע וירידה במשקל. בנוסף, מחקרים ראשוניים מראים גם על אפשרות של יעילות במניעת תחלואה ותמותה עקב אירועי לב.

כיצד מסייעים ליעילות הטיפול?

שילוב שינוי אמיתי באורח חיים בדגש על תזונה נכונה ופעילות גופנית הינם משמעותיים ביותר להצלחת הטיפול והגעה ליעדים. לכן חיוני שהטיפול יינתן תוך מעקב רפואי ודיאטטי מסודר והקפדה על אורחות החיים. 

האם ישנן תופעות לוואי שכדאי להיות מודעים אליהן?

חלק מהמטופלים יחוו בתחילת הטיפול תופעות לוואי שונות במערכת העיכול (לדוגמא בחילות, הקאות, שלשול, עצירות, כאבי בטן ועוד). כמו כן ישנם דיווחים על כאבי ראש ועייפות. חשוב שהעלאת מינון התרופה תהיה הדרגתית לפי הנחיות הצוות הרפואי בהתחשב בתופעות לוואי אלו (לדוגמא התאמת תפריט – ארוחות קטנות, הימנעות ממזון מטוגן, שתיית מים). רוב תופעות הלוואי חולפות עם הזמן. 
בתחילת הטיפול אנשים מרגישים את השינוי בצורה משמעותית והרבה חווים קושי רגשי מול אובדן התיאבון ושאר תופעות הלוואי הגופניות. עם הזמן תופעות הלוואי חולפות, ואז עלולה להיווצר נסיגה בתוצאות הטיפול, לכן מאוד חשוב לשלב יחד עם הטיפול התרופתי מעקב של דיאטנית ואימוץ אורח חיים בריא.

באילו מקרים לא מומלץ להשתמש בתרופות? 

התרופה אינה מומלצת באם ידועה רגישות לאחד מרכיביה, באם ישנה היסטוריה של סרטן בלוטת תריס מסוג Medullary Thyroid Carcinoma, MEN2 – mulyiple endocrine neoplasia type 2 , או היסטוריה של אירועי דלקת בלבלב (פנקראטיטיס). 

ניפוק התרופה הוא בהתאם לקריטריונים רפואיים המידע המלא ניתן על ידי רופא המשפחה, בכפוף לתקנון.

מעודכן לתאריך 31/05/2022