כללי זהירות לסוכרתיים בתקופת הקיץ

בימי הקיץ אנחנו חשופים במיוחד לשפע של פיתויים מתוקים כגלידות, פירות העונה העשירים בסוכר, שתייה קרה מתוקה ועוד. איך שומרים על רמות סוכר תקינות בקיץ? ​​​​​

​​תאריך עידכון: 27/04/25 

​​​​​​מאת מיטל שחימוב דובשני, מנהלת תחום סוכרת ותזונה של הכללית במחוז דן – פ"ת

לאנשים עם סוכרת, שמירה על איזון רמות הסוכר מהווה אתגר יומיומי ועם עונת הקיץ שנמצאת ממש מעבר לפינה, חשוב להיות מודעים לאופן בו שינוי מזג האוויר משפיע על הבחירות התזונתיות שלנו, האכילה וכך גם על איזון רמת הסוכר בדם.  
עונת הקיץ ידועה במגוון רחב של מטעמים כמו גלידות מצננות שעלולות להכיל כמות סוכר גבוהה, פירות העונה הנפלאים שאכן מזינים ובלי יתרונות בריאותיים אך עדיין מכילים לא מעט סוכר ומאכלים קיציים אחרים נוספים.
עם זאת, עם מעט תכנון ומודעות, תוכלו ליהנות מעונת הקיץ ושלל מטעמיה תוך שמירה על בריאות טובה. הנה כמה עצות תזונה לסוכרת בקיץ.​

1. מים – מים – מים

שילוב של מזג אויר חם וחוסר שתייה יכול לגרום להתייבשות, העלולה להוביל לרמות סוכר גבוהות בדם. לכן  הקפידו על שתיית מים מרובה – שאפו להגיע לפחות ל 8 כוסות מים ביום והימנעו ממשקאות מתוקים כמו מיצים, שתייה טבעית, פרי-שייקים ומילקשייק. 
יוצאים ליום מחוץ לבית- לא לשכוח לקחת עמכם בקבוק מים!  
לא נמנים מבין חובבי המים? 
טיפ-אתם יכולים לשלב משקאות ללא קפאין וללא סוכר כמו תה צמחים ללא קפאין- קחו מספר תיונים בטעמי פירות או חליטות פרי שונות והכינו בקנקן מים חמים גדול, קררו אותו וקבלו שתייה קרה בטעמים נפלאים ללא סוכר. ​

2. פירות

אין קיץ בלי פירות נפלאים וטעימים כמו אבטיח, מלון, ענבים והרשימה עוד ארוכה. האם סוכרתיים נידונho לעבור את הקיץ בלעדיהם? התשובה היא בהחלט לא!
אין מניעה באכילת פירות, כן ישנה חשיבות רבה לשילוב נכון של כמות הפרי ותזמונו במהלך היום.
איך עושים זאת? 

  • שימו לב לגודל מנת הפרי- בכל פרי כמות סוכר שונה ולכן הכמות המומלצת אחרת. לדוגמא, מנת פרי מומלצת – ספל של אבטיח או מלון (240 גרם ללא קליפה)  או אפרסק קטן או 2 שזיפים קטנים או 10-12 יחידות ענבים.
  • הוסיפו שקדים או אגוזי מלך יחד עם הפרי. שילוב של שומן בריא תורם למיתון בעליית הסוכר המהירה של הפרי ובהחלט מהווה תוספת טעימה לאותה ארוחה
  • פרי, לא ביחד עם האוכל. העדיפו לאכול את הפרי כארוחת ביניים ולא כתוספת קינוח לארוחה. הוספת הפרי ישר אחרי ארוחה עלולה לאכילת כמות גדולה של פחמימות בבת אחת וכך לעליה גדולה יותר ברמת הסוכר.
שייקים ושתיית פירות סחוטים טבעיים, לעומת זאת, לא מומלצים כלל. הפרי לא נמצא בצורתו הטבעית, אלא עובר תהליך של טחינה או סחיטה- כך שהספיגה לדם מהירה יותר לעומת אכילת הפרי השלם. בנוסף, כוס שתייה מכילה כמות גדולה יותר ממנת הפרי המומלצת וזו עוד סיבה שגורמת לעליה גדולה ברמת הסוכר. אז העדיפו לאכול את הפרי ולא לשתות אותו.

3. גלידות  

אין קיץ ישראלי בלי גלידה טובה ומתוקה. גם פה, אפילו אם ישנה סוכרת, אפשר בהחלט ליהנות מגלידות בקיץ. איזה ואיך, אתם שואלים?
 נעשה הפרדה בין הסוגים השונים:
קרטיבים ושלוקים- המכילים מים וסוכר. כלומר, מיץ קפוא! בדיוק כמו כל שתייה מתוקה, אינם מומלצים לצריכה.
לעומת זאת, גלידות דווקא כן ניתן לשלב בתזונה, יש לשים לב לגודל המנה וכמות הפחמימות המומלצת ולהעדיף גלידות על בסיס יוגורט.
טיפ, העדיפו לקנות גלידה באריזה אישית ולא משפחתית, כך שישנה שליטה יותר טובה על גודל המנה הנאכלת. העדיפו לאכול כארוחת ביניים וחלק כקינוח לאחר הארוחה.

לדוגמא,
  • שלגון אישי מיני, אפשר למצוא היום בשלל החברות והטעמים. מאפשר לנו ליהנות מגלידה רגילה לחלוטין, רק בכמות אישית וכך רמת הסוכר קטנה יותר במנה הנאכלת. 
  •  שלגונים בגודל רגיל אך דלי שומן או על בסיס יוגורט ופרי – גם פה ההיצע רחב ומספק משלגוני יוגורטים המכילים פרי טבעי כמו פירות יער, מנגו ואננס ועד לשוקולד
  • גלידות ולשלגונים ללא תוספת סוכר או מופחתי סוכר ושומן- ניתן למצוא שלל מוצרים מקרטיבים ללא סוכר ועד לשלגונים וגלידות משפחתיות.
  • מעדיפים לקנות גלידה משפחתית- כדי להצליח לשמור על איזון הסוכר, קחו לכם מנה מוגדרת בגודל של כדור גלידה, כחצי כוס.

לסיכום, תשומת לב לתזונה חיונית כאשר ישנה סוכרת, בייחוד בקיץ. שמירה על טיפים אלו, יעזרו לכם ליהנות מהעונה תוף שמירה על בריאות טובה. ​